Zapakuj na wynos 馃憞
Sk艂adniki:
Chleb razowy – 2 kromki (70 g)
Feta – 2 艂y偶ki (30 g)
Burak gotowany – p贸艂 puszeczki (40 g)
Cebula czerwona – kawa艂ek (20 g)
S艂onecznik – 2 艂y偶eczki (10 g)
Papryka – 录 sztuki (60 g)
Przyprawy: zio艂a prowansalskie, pieprz.
Wykonanie:
Fet臋 rozsmaruj na chlebie jak past臋, posyp s艂onecznikiem, cebul膮, burakiem i zio艂ami. Schrup z papryk膮.
U偶y艂am gotowego buraka z puszki w kostce. Mo偶na kupi膰 te偶 te gotowane w ca艂o艣ci i pokroi膰 w plastry.
Wskaz贸wki:
S艂onecznik mo偶na lekko podpra偶y膰 na patelni – b臋dzie jeszcze aromatyczniej!
Buraki lubi膮 si臋 z czosnkiem, wi臋c czosnek granulowany te偶 tu dobrze pasuje 馃檪
Papryki nie wida膰 na zdj臋ciu, bo by艂oby mniej estetycznie, ale warto jeszcze dope艂ni膰 ten posi艂ek kawa艂kiem warzywa np. te偶 pomidorkami koktajlowymi czy te偶 gar艣ci膮 zieleniny 馃檪
Makrosk艂adniki:
360 kcal, B: 17 g, T: 15g, WW: 43g B艂: 9g
Na jeden z g艂贸wnych posi艂k贸w polecam porcj臋 z 3 kanapek – b臋dzie mie膰 ok. 560 kcal.
Warto艣ci od偶ywcze:
Taki posi艂ek ma fajne ilo艣ci cynku, magnezu, wapnia, 偶elaza, wit. C i witamin z grupy B.
Takie kanapki s膮 fajnym sposobem na urozmaicenie i w艂膮czenie buraka do jad艂ospisu dla jego umiarkowanych fan贸w, bo feta, cebula i przyprawy dominuj膮 smakowo (np. osobi艣cie lubi臋 si臋 z burakiem, ale to zwi膮zek po przej艣ciach).
Feta jest produktem bogatym w s贸l i 藕r贸d艂em kwas贸w t艂uszczowych nasyconych, wi臋c w przypadku problem贸w z nadci艣nieniem czy nieprawid艂owymi wynikami cholesterolu najlepiej spo偶ywa膰 j膮 w umiarkowanych ilo艣ciach – w艂a艣nie jak np. w takich kanapkach.
Daj zna膰, jakie s膮 Twoje ulubione kanapki! Mo偶e jakie艣 nieoczywiste po艂膮czenia? 馃槉