Czyli jak odczarować tofu

🌿 Przepis na dwie porcje (łącznie ok. 45 sztuk) 🌿

Składniki:

Wykonanie:

1. Zblenduj tofu z sokiem z cytryny.
2. Ugotowane ziemniaki przełóż do większej miski i rozgnieć tłuczkiem. Dodaj, tofu z cytryną i mąkę. ziemniaczaną. Wyrób masę do uzyskania kuli ciasta.
3. Zagotuj w dużym garnku wodę i posól.
4. Oderwij kawałek ciasta, zrób z niego kulkę i roluj ją o blat, tak by zrobić wałek grubości palca. Przyklep lekko wałek, żeby go spłaszczyć i pokrój w kawałki o długości 2-3cm.
5. Gotuj kluski w wodzie przez minutę od ich wypłynięcia na powierzchnię.
6. Żeby kluski się nie skleiły podczas przechowywania, omaść je masłem po ugotowaniu.

Wartości odżywcze:

🌿 Makroskładniki (na jedną z dwóch porcji, z masłem):

Kalorie: 309kcal, Białko: 13,5g,  Tłuszcze: 9g,  Węglowodany: 42g,  Błonnik 5,5g

💚 Warto dodać porcję ulubionego owocu (przynajmniej 80g), żeby wyszedł zbilansowany posiłek. Np z jabłkiem i cynamonem.

Wskazówki:

🌻 Wskazówki!: Najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Każde ziemniaki są trochę inne i mogą wymagać innej ilości mąki ziemniaczanej – jeżeli dodamy jej za dużo mąki, kluski będą twarde. Dlatego dobrze nie dodawać całej mąki na raz, ale najpierw część i popatrzeć czy nasze ciasto potrzebuje pozostałej ilości. Ma być lekko wilgotne, ale dające się wyrobić. Jeżeli jest za suche, można dolać wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *