Czyli pudding na bazie tofu 🥰
🌿 Przepis na 2 porcje 🌿
Składniki:
- Tofu miękkie naturalne – pół opakowania (200g)
- Czekolada ciemna (70%) – pół tabliczki (50g)
- Kakao ciemne – 4 łyżeczki (20g)
- Stewia (w formie sypkiej jak cukier, na erytrytolu) – 3 łyżeczki (15g)
- Cukier -1 łyżeczka (5g)
- Mleko krowie lub roślinne – 3 łyżki (30ml)
- Maliny mrożone – 160g
Wykonanie:
1. Czekoladę rozpuść w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
2. Zblenduj tofu, czekoladę, kakao, mleko, cukier i słodzik do uzyskania kremowej masy. Przełóż do miseczek.
3. Maliny odmroź lekko w mikrofali – tak by było możliwe ich rozgniecenie widelcem na sos malinowy. Jeżeli są dla Ciebie za kwaśne, dodaj łyżeczkę słodzika. Przełóż do miseczek na wierzch puddingu.
4. Odstaw do lodówki, żeby deser się schłodził. Smacznego!
Wartości odżywcze:
🍦 Taki deserek ma fajne ilości żelaza, cynku, wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego.
Ma też sporo innych antyoksydantów z kakao, tofu i malin.
🍦 Makroskładniki (na jedną z dwóch porcji):
300kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 15g Węglowodany: 33g Błonnik: 7g
Wskazówki:
🌿 Tofu miękkie da się dostać m.in w Auchanie i w Carrefourze. Podobno puddingi też wychodzą ze zwykłego tofu, ale osobiście nie próbowałam.
🌿 Stewię można zamienić na inny słodzik, który lubisz i Ci się sprawdza. Jeżeli nie masz takiego – zamień na cukier po prostu (cukier jest słodszy od tego słodzika tutaj – popróbuj jaką ilość dodać, żeby Ci smakowało). Jeżeli obawiasz się, że to w ten sposób to już nie będzie taki zdrowy posiłek, to zastanówmy się – czy trochę cukru nagle wykasowało prozdrowotne właściwości tofu, kakao i malin? No podpowiem, że nie 🥰.
Bawicie się w fitsłodycze czy jak już to tradycyjne?