Czyli jak odczarować tofu
🌿 Przepis na dwie porcje (łącznie ok. 45 sztuk) 🌿
Składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego (180g)
- 4 ziemniaki (300g)
- 4 łyżki soku z cytryny (40g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (~45g)
- 2 łyżeczki masła (10g)
Wykonanie:
1. Zblenduj tofu z sokiem z cytryny.
2. Ugotowane ziemniaki przełóż do większej miski i rozgnieć tłuczkiem. Dodaj, tofu z cytryną i mąkę. ziemniaczaną. Wyrób masę do uzyskania kuli ciasta.
3. Zagotuj w dużym garnku wodę i posól.
4. Oderwij kawałek ciasta, zrób z niego kulkę i roluj ją o blat, tak by zrobić wałek grubości palca. Przyklep lekko wałek, żeby go spłaszczyć i pokrój w kawałki o długości 2-3cm.
5. Gotuj kluski w wodzie przez minutę od ich wypłynięcia na powierzchnię.
6. Żeby kluski się nie skleiły podczas przechowywania, omaść je masłem po ugotowaniu.
Wartości odżywcze:
🌿 Makroskładniki (na jedną z dwóch porcji, z masłem):
Kalorie: 309kcal, Białko: 13,5g, Tłuszcze: 9g, Węglowodany: 42g, Błonnik 5,5g
💚 Warto dodać porcję ulubionego owocu (przynajmniej 80g), żeby wyszedł zbilansowany posiłek. Np z jabłkiem i cynamonem.
Wskazówki:
🌻 Wskazówki!: Najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Każde ziemniaki są trochę inne i mogą wymagać innej ilości mąki ziemniaczanej – jeżeli dodamy jej za dużo mąki, kluski będą twarde. Dlatego dobrze nie dodawać całej mąki na raz, ale najpierw część i popatrzeć czy nasze ciasto potrzebuje pozostałej ilości. Ma być lekko wilgotne, ale dające się wyrobić. Jeżeli jest za suche, można dolać wody.