1. Zamiast mięsa w posiłkach daj inne źródło białka

Unikaj sytuacji, gdzie jesz sam makaron z sosem albo frytki z surówką. 🙂 Najłatwiej jest bazować na większej ilości nabiału i jajek, ale szybko to się nudzi i nie wszędzie też pasuje.

Co więc wypróbować? Możesz:

2. Jeżeli jesz ryby rzadziej niż 2 razy w tygodniu, to:

Wprowadź produkty będące źródłem składników w które obfitują ryby!

Czyli jakie?

3. Jedź więcej nasion i orzechów

Uzupełniają składniki mineralne o które musimy zadbać nie jedząc mięsa.

Jak w praktyce? Przykłady:

4. Pij dużo wody i innych płynów

Przechodząc na dietę a la wegetariańską, często zwiększamy ilość błonnika w diecie (warzywa, owoce, strączki, nasion, orzechy, zboża pełnoziarniste), a to może spowodować zaparcia przy zbyt małej ilości płynów.

Jak tego przypilnować? Możesz:

5. Zwracaj uwagę na źródła roślinne żelaza i wspomagaj ich wchłanianie

Jest to istotne zwłaszcza dla kobiet, u których to zapotrzebowanie jest większe. Warto również robić regularne badania krwi w tym kierunku.

Jak w praktyce? Spróbuj:

6. Jeżeli zaczynasz także ograniczać nabiał, to:

Zadbaj o właściwą podaż wapnia:

7. Zastanów się, czy to nie czas na suplementację

Jeżeli jesz mięso czy ryby raz na miesiąc – to spokojnie można uznać, że pod względem dietetycznym jesteś na diecie wegetariańskiej.

Wtedy możesz skorzystać na suplementacji:

Więcej szczegółów znajdziesz we wpisie o suplementacji diety wegetariańskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *