Czyli jak pokocha膰 szparagi
馃尶 Przepis na 2 porcje 馃尶
Sk艂adniki:
- P臋czek szparag贸w (300g)
- Papryka czerwona, po艂owa (100g)
- Tofu naturalne, opakowanie (180g)
- Cebula, ma艂a (60g)
- Oliwa z oliwek, 2 艂y偶ki (20g)
- Makaron 160g
Wykonanie:
1. Szparagi dobrze umyj pod wod膮. Odkr贸j ich twarde ko艅ce (mniej wi臋cej w 1/4 d艂ugo艣ci) i wyrzu膰. Reszt臋 szparag贸w pokr贸j w paski o d艂ugo艣ci 2-3 cm. Oddziel g艂贸wki od reszty.
2. Pokr贸j cebul臋 w drobn膮 kostk臋. Rozgrzej patelni臋, dodaj oliw臋 i podsma偶 cebul臋.
3. Tofu pokr贸j w 艣rednie paski, papryk臋 w drobn膮 kostk臋 i wrzu膰 na patelni臋. Dodaj s贸l, pieprz i chilli, je偶eli lubisz ostre.
4. Dodaj pokrojone trzony szparag贸w, g艂贸wki dorzu膰 po kilku minutach (szybciej si臋 robi膮). Sma偶 ok. 10-15 minut, dolewaj膮c troch臋 wody – docelowo szparagi maj膮 by膰 mi臋kkie, ale dalej chrupi膮ce.
5. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Warto艣ci od偶ywcze:
馃尶 Taki obiad dostarcza fajnych ilo艣ci 偶elaza (6,8g), magnezu, cynku, kwasu foliowego, wit. C, wit. K i beta-karotenu.
馃尶 Makrosk艂adniki (na jedn膮 z dw贸ch porcji):
Kalorie: 550kcal, Bia艂ko: 24,6g, 聽T艂uszcze: 16,5g, 聽W臋glowodany: 79g, 聽B艂onnik 10g
Wskaz贸wki:
馃尶 Do tego dobrze pasuje dodatek pomidor贸w suszonych.