Czyli jak pokocha膰 szparagi

馃尶 Przepis na 2 porcje 馃尶

Sk艂adniki:

Wykonanie:

1. Szparagi dobrze umyj pod wod膮. Odkr贸j ich twarde ko艅ce (mniej wi臋cej w 1/4 d艂ugo艣ci) i wyrzu膰. Reszt臋 szparag贸w pokr贸j w paski o d艂ugo艣ci 2-3 cm. Oddziel g艂贸wki od reszty.
2. Pokr贸j cebul臋 w drobn膮 kostk臋. Rozgrzej patelni臋, dodaj oliw臋 i podsma偶 cebul臋.
3. Tofu pokr贸j w 艣rednie paski, papryk臋 w drobn膮 kostk臋 i wrzu膰 na patelni臋. Dodaj s贸l, pieprz i chilli, je偶eli lubisz ostre.
4. Dodaj pokrojone trzony szparag贸w, g艂贸wki dorzu膰 po kilku minutach (szybciej si臋 robi膮). Sma偶 ok. 10-15 minut, dolewaj膮c troch臋 wody – docelowo szparagi maj膮 by膰 mi臋kkie, ale dalej chrupi膮ce.
5. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Warto艣ci od偶ywcze:

馃尶 Taki obiad dostarcza fajnych ilo艣ci 偶elaza (6,8g), magnezu, cynku, kwasu foliowego, wit. C, wit. K i beta-karotenu.

馃尶 Makrosk艂adniki (na jedn膮 z dw贸ch porcji):

Kalorie: 550kcal, Bia艂ko: 24,6g, 聽T艂uszcze: 16,5g, 聽W臋glowodany: 79g, 聽B艂onnik 10g

Wskaz贸wki:

馃尶 Do tego dobrze pasuje dodatek pomidor贸w suszonych.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *