Zapakuj na wynos 👇


Składniki:

Chleb razowy – 2 kromki (70 g)
Feta – 2 łyżki (30 g)
Burak gotowany – pół puszeczki (40 g)
Cebula czerwona – kawałek (20 g)
Słonecznik – 2 łyżeczki (10 g)
Papryka – ¼ sztuki (60 g)
Przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz.


Wykonanie:

Fetę rozsmaruj na chlebie jak pastę, posyp słonecznikiem, cebulą, burakiem i ziołami. Schrup z papryką.

Użyłam gotowego buraka z puszki w kostce. Można kupić też te gotowane w całości i pokroić w plastry.


Wskazówki:

Słonecznik można lekko podprażyć na patelni – będzie jeszcze aromatyczniej!

Buraki lubią się z czosnkiem, więc czosnek granulowany też tu dobrze pasuje 🙂

Papryki nie widać na zdjęciu, bo byłoby mniej estetycznie, ale warto jeszcze dopełnić ten posiłek kawałkiem warzywa np. też pomidorkami koktajlowymi czy też garścią zieleniny 🙂


Makroskładniki:

360 kcal, B: 17 g, T: 15g, WW: 43g Bł: 9g

Na jeden z głównych posiłków polecam porcję z 3 kanapek – będzie mieć ok. 560 kcal.


Wartości odżywcze:

Taki posiłek ma fajne ilości cynku, magnezu, wapnia, żelaza, wit. C i witamin z grupy B.

Takie kanapki są fajnym sposobem na urozmaicenie i włączenie buraka do jadłospisu dla jego umiarkowanych fanów, bo feta, cebula i przyprawy dominują smakowo (np. osobiście lubię się z burakiem, ale to związek po przejściach).

Feta jest produktem bogatym w sól i źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, więc w przypadku problemów z nadciśnieniem czy nieprawidłowymi wynikami cholesterolu najlepiej spożywać ją w umiarkowanych ilościach – właśnie jak np. w takich kanapkach.


Daj znać, jakie są Twoje ulubione kanapki! Może jakieś nieoczywiste połączenia? 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *