Zapakuj na wynos 

Składniki:
Chleb razowy – 2 kromki (70 g)
Feta – 2 łyżki (30 g)
Burak gotowany – pół puszeczki (40 g)
Cebula czerwona – kawałek (20 g)
Słonecznik – 2 łyżeczki (10 g)
Papryka – ¼ sztuki (60 g)
Przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz.
Wykonanie:
Fetę rozsmaruj na chlebie jak pastę, posyp słonecznikiem, cebulą, burakiem i ziołami. Schrup z papryką.
Użyłam gotowego buraka z puszki w kostce. Można kupić też te gotowane w całości i pokroić w plastry.
Wskazówki:
Słonecznik można lekko podprażyć na patelni – będzie jeszcze aromatyczniej!
Buraki lubią się z czosnkiem, więc czosnek granulowany też tu dobrze pasuje
Papryki nie widać na zdjęciu, bo byłoby mniej estetycznie, ale warto jeszcze dopełnić ten posiłek kawałkiem warzywa np. też pomidorkami koktajlowymi czy też garścią zieleniny
Makroskładniki:
360 kcal, B: 17 g, T: 15g, WW: 43g Bł: 9g
Na jeden z głównych posiłków polecam porcję z 3 kanapek – będzie mieć ok. 560 kcal.
Wartości odżywcze:
Taki posiłek ma fajne ilości cynku, magnezu, wapnia, żelaza, wit. C i witamin z grupy B.
Takie kanapki są fajnym sposobem na urozmaicenie i włączenie buraka do jadłospisu dla jego umiarkowanych fanów, bo feta, cebula i przyprawy dominują smakowo (np. osobiście lubię się z burakiem, ale to związek po przejściach).
Feta jest produktem bogatym w sól i źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, więc w przypadku problemów z nadciśnieniem czy nieprawidłowymi wynikami cholesterolu najlepiej spożywać ją w umiarkowanych ilościach – właśnie jak np. w takich kanapkach.
Daj znać, jakie są Twoje ulubione kanapki! Może jakieś nieoczywiste połączenia?