Smaczne i zdrowe! Sprawdź przepis poniżej.
Składniki na 2 średnie porcje:
Biała fasola ugotowana – 1 puszka (240g)
Por – 1 por (140g)
Marchew – 1 sztuka (45g)
Płatki owsiane – 2 łyżki (20g)
Oliwa z oliwek – łyżeczka (5g) + 2 łyżki (20g)
Natka pietruszki – 1 łyżka (10g)
Przyprawy: majeranek suszony (3 łyżeczki), pieprz (pół łyżeczki), czosnek granulowany (pół łyżeczki), sól (2 szczypty)
Wykonanie:
1. Pokrój białą część pora na drobno, marchewkę zetrzyj na grubym oczku. Wrzuć warzywa na patelnię na łyżeczce oliwy i duś ok. 10 minuty, aż stracą na objętości.
2. Przepłukaj fasolę pod wodą. Odcedź na sitku, wrzuć do miski i zblenduj na gładką masę.
3. Wbij jajko, wrzuć warzywa z patelni, płatki owsiane, natkę pietruszki i przyprawy.
4. Formuj średniej wielkości kotlety. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż.
Można podać np. z kaszą gryczaną i burakami.
Wskazówki:
Jeżeli się bardzo kleją można dodać trochę mąki lub w niej obtoczyć.:
Alternatywnie można też nie dusić marchewki i pora na patelni, a zmieszać wszystko razem i lekko zblendować – do takiej konsystencji, by dało się formować kotlety. Raz się zapędziłam i wrzuciłam świeże warzywa do miski, więc wypróbowałam i też działa
Można też piec w piekarniku – 190 stopni, ok. 30 minut. Wtedy formując kotlety posmaruj sobie najpierw dłonie olejem.
Z tej ilości wychodzi 14 małych pulpetów.
Makroskładniki:
W jednej z dwóch porcji (7 małych pulpetów):
-400kcal, B: 16 g, T: 17g, WW: 50g Bł: 10g
Podane z kaszą gryczaną (pół woreczka) i burakami (150g):
– 600kcal, B: 23g, T: 19g, WW: 92g, Bł: 18g
Wartości odżywcze:
Takie kotlety mają fajne ilości potasu, magnezu, żelaza, miedzi, wit. A, E i K. Kaloryczność jest raczej niska, śmiało można modyfikować zwiększając porcję.
Znacie jakieś inne dobre wege kotlety?