Smaczne i zdrowe! Sprawdź przepis poniżej.

Składniki na 2 średnie porcje:

Biała fasola ugotowana – 1 puszka (240g)

Por – 1 por (140g)

Marchew – 1 sztuka (45g)

Jajko – 1 sztuka (50g)

Płatki owsiane – 2 łyżki (20g)

Oliwa z oliwek – łyżeczka (5g) + 2 łyżki (20g)

Natka pietruszki – 1 łyżka (10g)

Przyprawy: majeranek suszony (3 łyżeczki), pieprz (pół łyżeczki), czosnek granulowany (pół łyżeczki), sól (2 szczypty)

Wykonanie:

1. Pokrój białą część pora na drobno, marchewkę zetrzyj na grubym oczku. Wrzuć warzywa na patelnię na łyżeczce oliwy i duś ok. 10 minuty, aż stracą na objętości.

2. Przepłukaj fasolę pod wodą. Odcedź na sitku, wrzuć do miski i zblenduj na gładką masę.

3. Wbij jajko, wrzuć warzywa z patelni, płatki owsiane, natkę pietruszki i przyprawy.

4. Formuj średniej wielkości kotlety. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż.

Można podać np. z kaszą gryczaną i burakami.

Wskazówki:

Jeżeli się bardzo kleją można dodać trochę mąki lub w niej obtoczyć.:

Alternatywnie można też nie dusić marchewki i pora na patelni, a zmieszać wszystko razem i lekko zblendować – do takiej konsystencji, by dało się formować kotlety. Raz się zapędziłam i wrzuciłam świeże warzywa do miski, więc wypróbowałam i też działa 😅

Można też piec w piekarniku – 190 stopni, ok. 30 minut. Wtedy formując kotlety posmaruj sobie najpierw dłonie olejem.

Z tej ilości wychodzi 14 małych pulpetów.

Makroskładniki:

W jednej z dwóch porcji (7 małych pulpetów):

-400kcal, B: 16 g, T: 17g, WW: 50g Bł: 10g

Podane z kaszą gryczaną (pół woreczka) i burakami (150g):

– 600kcal, B: 23g, T: 19g, WW: 92g, Bł: 18g

Wartości odżywcze:

Takie kotlety mają fajne ilości potasu, magnezu, żelaza, miedzi, wit. A, E i K. Kaloryczność jest raczej niska, śmiało można modyfikować zwiększając porcję.

Znacie jakieś inne dobre wege kotlety? 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *